Ser i makaron, czyli przepis na najprostszą amerykańską zapiekankę. W klasycznym przepisie wykorzystujemy do niej jeden lub dwa gatunki sera, ale jak to z inspiracjami bywa – możemy eksperymentować do woli ;) Tym razem wykorzystałam tylko cheddar, ale śmiało możecie go połączyć na przykład z mozarellą.
- 400 g makaronu
- 400 ml mleka
- 120 ml gęstej śmietany
- 250 g sera (cheddar lub np cheddar + mozarella)
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
- masło do natłuszczenia formy
Makaron ugotuj na półtwardo, a ser zetrzyj na tarce. Następnie przygotuj zasmażkę: na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszając podsmaż na jasno złoty kolor. W międzyczasie wymieszaj mleko ze śmietaną i dodaj do zasmażki, dokładnie i szybko wymieszaj. Otrzymany sos gotuj 5 – 6 minut, a następnie wrzuć do niego ser (zostaw trochę do posypania) i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Do natłuszczonej formy wrzuć makaron, polej go sosem i przemieszaj. Następnie posyp całość resztą sera i zapiekaj przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Amerykańska zapiekanka serowa, podobnie jak inne zapiekanki tego typu, smakuje najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze2 komentarze
Uwielbiam wszystko, co ma dużo sera, więc na pewno wypróbuję przepis. ;)
Za każdym razem, gdy nie wiem co ugotować to zaglądam tutaj :D Źródło codziennych inspiracji :)