Amerykańska zapiekanka serowa

2

Ser i makaron, czyli przepis na najprostszą amerykańską zapiekankę. W klasycznym przepisie wykorzystujemy do niej jeden lub dwa gatunki sera, ale jak to z inspiracjami bywa – możemy eksperymentować do woli ;) Tym razem wykorzystałam tylko cheddar, ale śmiało możecie go połączyć na przykład z mozarellą.

Amerykańska zapiekanka serowa

  • 400 g makaronu
  • 400 ml mleka
  • 120 ml gęstej śmietany
  • 250 g sera (cheddar lub np cheddar + mozarella)
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
  • masło do natłuszczenia formy

Makaron ugotuj na półtwardo, a ser zetrzyj na tarce. Następnie przygotuj zasmażkę: na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszając podsmaż na jasno złoty kolor. W międzyczasie wymieszaj mleko ze śmietaną i dodaj do zasmażki, dokładnie i szybko wymieszaj. Otrzymany sos gotuj 5 – 6 minut, a następnie wrzuć do niego ser (zostaw trochę do posypania) i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Do natłuszczonej formy wrzuć makaron, polej go sosem i przemieszaj. Następnie posyp całość resztą sera i zapiekaj przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Amerykańska zapiekanka serowa, podobnie jak inne zapiekanki tego typu, smakuje najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika.

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter