Awokado z surimi

0

Dziś pomysł na niecodzienne śniadanie, przekąskę lub kolację – bo w końcu ile można jeść kanapki, prawda? ;) Faszerowane awokado wymaga kilku chwil więcej niż posmarowanie chleba masłem, ale efekt z pewnością zachwyci kogoś, kogo tym poczęstujesz. Chyba, że jesteś łakomczuchem i wszystko zjesz sam ;)

Awokado z surimi

  • 2 awokado
  • 10 paluszków surimi
  • pół ogórka (średniej wielkości)
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny do skropienia
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bagietka do podania

Zacznij od przygotowania składników. Awokado dokładnie umyj, przekrój na połówki, usuń pestkę. Łyżeczką wydrąż miąższ, zostawiając kilka milimetrów wewnątrz – miąższ rozdrobnij widelcem i wrzuć do miseczki. I łódeczki, i miąższ w misce skrop sokiem z cytryny.

Rozmrożone paluszki sparz wrzątkiem i pokrój na niewielkie kawałeczki. Pokrój także krążki ananasa i ogórka. Wszystkie składniki, czyli miąższ awokado, ogórka, szczypiorek, ananasa i majonez dokładnie połącz. Możesz oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem, ale nie jest to konieczne – ja po prostu wszystko sypię pieprzem ;)

Przygotowane wcześniej połówki awokado napełnij farszem.  Awokado z surimi podawaj lekko schłodzone, ze świeżą bagietką (moja jest z masłem czosnkowym).

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter