Babeczki na Halloween

1

Babeczki na Halloween, a więc niezawodny przepis last minute, gdy goście już w drodze, a stół nadal pusty. Ja robię je wtedy, gdy mimo szczerych chęci nie mam pomysłu na nic bardziej skomplikowanego. Bazą są dowolne muffiny – zrób te, które lubisz najbardziej albo te, na które pozwalają Ci składniki ;) Zaczynajmy!

10 pomyslow na Halloween

Upiecz dowolne muffiny, na przykład:

I teraz najważniejsze, a więc halloweenowa dekoracja. Potrzebujesz:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 0,75 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pomarańczowy barwnik (lub czerwony + żółty)

Z podanych składników po prostu ugotuj budyń. Połowę mleka zagotuj, drugą połowę połącz z cukrem i mąkami. Mieszankę mleka, mąki i cukru dodaj ostrożnie do gotującego się mleka (powinno być na minimalnym ogniu) i po prostu gotuj chwilkę, mieszając dość energicznie. Gdy budyń ostygnie, zmiksuj go z miękkim masłem oraz barwnikiem. Ostudzone babeczki dekoruj szprycą z kremem.

Złote rady: gdy mam krytycznie mało czasu i ochoty na zabawy kuchenne, robię budyń z torebki. Też wychodzi, tylko trzeba zrobić gęsty, zmniejszając ilość mleka. Barwnik dawaj maluteńkimi porcjami i po prostu oceniaj kolor – możesz użyć barwników w płynie, żelu, proszku – obojętnie, bo masy nie pieczemy, więc nie zmieni za bardzo koloru. Ja najbardziej lubię te w żelu lub płynie, najmniej – te w proszku.

Jeśli chcesz zrobić babeczkom oczy użyj gotowych drażetek, źrenice możesz zrobić zwykłą czekoladą. I gotowe!

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter