Babeczki renifery

0

Czy czujecie już Ducha Świąt? Ja – mimo wiosny za oknem – uparcie bawię się w elfa! :) Mam dla was coś, czemu nie oprze się żaden łasuch, z moim Drwalem włącznie. Wprawdzie on ze słodyczy najbardziej kocha steki, ale ładnej babeczce też raczej nie odmówi ;) Przed wami babeczki reniferki – pyszna ozdoba świątecznego stołu.

Babeczki renifery

  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. oleju
  • kilka kropel esencji waniliowej, miąższ z laski wanilii lub inny olejek jeśli wolisz
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 20 g czekolady (gorzka lub mleczna)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    Do dekoracji:
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • białe i czerwone drażetki lub masa cukrowa
  • precelki
  • małe biszkopty lub inne okrągłe/owalne ciasteczka (np maślane)

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Posiekaj – maksymalnie drobno – 20g czekolady. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem ;) A więc mąka, czekolada, kakao, cukier puder, proszek i sól lądują w jednej misce, a mleko, olej, esencję waniliową i jajko w drugiej. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajko po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego „suchego patyczka”.

Dekorowanie rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i oblania ją muffinek. A potem po prostu zrób reniferka – przyklej ciasteczko, na niego nosek, potem oczy i uszka (precelki). Źrenice oczu zrób wykałaczką zamoczoną w czekoladzie. Gdy pierwszy raz robiłam reniferki użyłam masy cukrowej, jednak zdecydowanie wolę drażetki. Masa cukrowa jest cięższa i po prostu szybciej odpada, zwłaszcza jeśli masz zamiar babeczki transportować.

*chodzi oczywiście o papilotki/ foremki :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter