Babka jogurtowa

0

Pieczecie babki wielkanocne? Szczerze mówiąc ja piekę tylko jedną, no może dwie… ;) na szczęście święta spędzam w miejscu, gdzie babek pod dostatkiem – tych wielkanocnych też! ;)

Babka jogurtowa

  • 250 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • oraz: lukier i kandyzowane owoce do dekoracji

Masło utrzyj z cukrem, aż otrzymasz gładką, puszystą masę. Następnie wbijaj po kolei jajka, ciągle miksując masę – nie przejmuj się przy tym, że wszystko Ci się trochę zwarzy. Gdy skończysz z jajkami wsyp orzechy i migdały i sok z cytryny – wszystko lekko przemieszaj.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek i sodę – uwierz, że tak jest lepiej, choć mi nigdy się nie chce i sypię wszystko od razu do ciasta ;) Gdy wymieszasz – wsyp całość do miski z masą. Wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką, ale tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto wyłóż do formy – powinno sięgać do ok. 3/4 foremki. Piecz przez ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.

Gdy babka jogurtowa ostygnie, udekoruj ją lukrem (cukier puder + sok z cytryny) i posyp owocami kandyzowanymi.

Napisz komentarz