Babka pomarańczowa

0

Związek z fantastycznym facetem ma to do siebie, że wbrew mojej woli i rozsądkowi włącza we mnie tryb kuchareczki – i nagle mam szczerą potrzebę zrobienia Drwalowi wszystkich potraw świata. Jak wszystkich, to wszystkich – zatem tym razem pora na pomarańczową, typowo Wielkanocną babkę ;)

Babka pomarańczowa

  • 2 duże, słodkie pomarańcze
  • 2 szklanki cukru do wypieków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 konkretne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 150 ml oleju lub roztopionego masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • lukier + 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji

Zacznij od przygotowania pomarańczy – sparz je, osusz, zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową) i wyciśnij z nich sok. Miąższ pomarańczy przełóż do miseczki, możesz go lekko posiekać, ale to nie jest konieczne.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich sok z pomarańczy, startą skórkę i miąższ, mąkę, sól i proszek do pieczenia – wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Teraz przygotuj jedną formę na babkę lub kilka małych foremek (mi wyszły 4). W tym celu posmaruj je olejem, ale tak racjonalnie, powinno Ci na to pójść maksymalnie dwie łyżki, a potem posyp wiórkami kokosowymi. Pozostały olej/ masło wlej do ciasta i wymieszaj do połączenia.

Gotowe ciasto wlej do foremek i piecz ok. 1,5 h (gdy masz jedną formę) lub ok. 1h (gdy masz małe foremki) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz to tzw suchego patyczka.

Ostudzone babki dekoruj lukrem (cukier puder + kilka łyżek ciepłej wody) i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy.

 

Napisz komentarz