Babka szafranowa

1

Podobno Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc – na wszelki wypadek wrzucam wam więc kolejny przepis, byście mieli z czego wybierać. Babka szafranowa jest lekka, wilgotna i… uzależniająca, a poza tym wiecie – szafran i wanilia to takie erotyczne połączenie ;)

Babka szafranowa

  • 240 g miękkiego masła
  • 2,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2,75 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki szafranu (w nitkach)
  • szczypta soli

Zacznij od porządnego utarcia masła, najlepiej zrób to mikserem. Ucieraj do momentu, aż otrzymasz puszystą, jasną masę. Wtedy dodaj cukier, miksuj do połączenia składników (5-7 min.), a następnie po jednym jajku.

W międzyczasie wrzuć niteczki szafranu do ciepłego mleka, a mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Wracamy do miski z masą maślano-cukrową. Dodaj do niej ok. 1/3 mieszanki mąki i połowę mleka – miksuj razem, do połączenia. Potem znów dodaj mąkę i mleko – miksuj – a na koniec resztę mąki i olejek. Ciasto na babkę ma być gładkie i dokładnie zmiksowane.

Ciasto przełóż do natłuszczonej formy z kominkiem (czyli babka z dziurką;) i piecz przez 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (do suchego patyczka). Gotową, ostudzoną babkę udekoruj dowolną polewą lub lukrem. Może przydać Ci się na przykład polewa czekoladowa :)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter