Bakłażany faszerowane wołowiną

0

Wspominałam, że Drwal nauczył mnie jeść wołowinę? No jasne, że wspominałam! I właśnie dzięki temu, że on przekonał mnie do mięsa, mam dziś dla Ciebie ten turecki przepis ;)

Bakłażany faszerowane wołowiną

  • 2 bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa – chudej wołowiny lub cielęciny
  • 4 pomidory koktajlowe (+ 6 pomidorów koktajlowych)*
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 6 łyżek)*
  • szczypta kardamonu i cynamonu
  • kolorowy pieprz
  • sól

Bakłażany umyj, natnij wzdłuż dokładnie tak, jak widzisz na zdjęciu, ponacinaj je wewnątrz nożem, ale uważaj, by nie przecinać skórki. Następnie oprósz je delikatnie solą i posmaruj łyżką oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut (bez przykrycia).

Zmielone mięso wołowe wrzuć do miski, dodaj do niego jajko, połowę bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Pomidory koktajlowe pokrój w kostkę i dorzuć do reszty (możesz zostawić kilka plastrów do dekoracji). Całość dopraw solą i pieprzem.

Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika, usuń z nich i wyrzuć nasiona, a miąższ drobno posiekaj i wrzuć do miski z mięsem. Gdy oczyścisz bakłażany z nasion i miąższu powinna w nich zostać jedynie cienka warstwa miąższu (max 5 mm).

Wracamy do miski: wymieszaj wszystko dokładnie ze sobą (mięso, miąższ bakłażanów, przyprawy, pomidory, jajko, bułkę). Bakłażany wypełnij farszem i delikatnie oprósz pozostałą bułką tartą. Na wierzch możesz położyć plasterki pomidorów, całość skrop łyżką oliwy z oliwek.

Tak przygotowane bakłażany faszerowane wołowiną (lub cielęciną) piecz bez przykrycia ok. 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

*Jeśli chcesz podać je na sposób turecki, do naczynia żaroodpornego (oczywiście przed pieczeniem) włóż pozostałe pomidorki koktajlowe i całość podlej 6 łyżkami oliwy.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter