Barszcz z uszkami

3

Co to jest barszczyk i do czego służy, nie trzeba chyba nikomu mówić. Mam za to propozycję przygotowania go w nieco bardziej Drwalowej wersji ;) A teraz do rzeczy, bo to proste danie nie wymaga długiego wstępu.

Barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 2 duże marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 100g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • sól, pieprz
  • ocet
  • cukier

Uszka:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Barszcz z uszkami

Przed gotowaniem  wstaw do wody grzyby (i te do barszczu, i te do uszek), idealnie gdyby pomoczyły się około 24h, co oznacza, że właściwe gotowanie możesz zacząć następnego dnia. Gdy już minie ten dzień na niegrzecznych zabawach, zacznij od warzyw i jabłka –  musisz je oczyścić, obrać i pokroić (niezbyt drobno). Z jabłka usuń ogryzek. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

Do garnka nalej około 2-3l wody i wrzuć składniki. Dodaj ocet (około 2 łyżeczki stołowe) i cukier (2-3 szczypty). Podgrzej całość. Gdy zacznie już lekko bulgotać, dodaj grzyby, wyjęte wcześniej z wody oraz przyprawy (na koniec dodaj majeranek). Całość gotuj około 1 godziny. Gdy wywar będzie gotowy i gorący, możesz jeszcze go doprawić solą i pieprzem. W czasie gotowania możesz zająć się uszkami.

Zanim przejdziemy do ciasta, musisz przygotować sobie farsz. Ugotuj grzyby, najlepiej w wodzie, w której moczyły się poprzedniego dnia. Gotuj je około 20 min.  Potem je odcedź i ostudź. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Cebula powinna złapać złoty kolor. Po usmażeniu wymieszaj cebulę i grzyby razem, dopraw pieprzem i solą. Całość dobrze jest jeszcze na koniec zmiksować, łatwiej będzie nadziewać uszka. Gotowy farsz odstaw i zajmij się ciastem.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i każdy średnio ogarnięty Drwal sobie z nim poradzi. Wysyp mąkę na stół, wbij jajko, dodaj pół szklanki ciepłej wody oraz sól i gnieć to ciasto tak, jakby od tego zależało Twoje życie…;) W międzyczasie przygotuj garnek, wlej do niego wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Gdy ciasto zrobi się przyjemnie jędrne, możesz je rozwałkować i powycinać kwadraciki, w które nakładasz farsz i zawijasz. Gotowy wyrób wrzucasz do garnka z wodą i czekasz, aż się ugotuje…

Komentarze3 komentarze

  1. Nie obraz się ale Alicji pisanie przepisów wychodzi mniej chaotycznie ;)
    A z przepisu skorzystam ale w przyszłym roku ;) w tym roku robi mama (jak wiadomo mamy robią najlepszy)

    Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter