Batoniki musli z bananem

7

Mniej więcej raz na tydzień łapiemy z moim Drwalem fazę na zdrowe odżywianie. Odstawiamy wtedy prawie skończony słój z nutellą i zaczynamy tworzyć trochę zdrowsze pyszności. Z takich własnie eksperymentów powstały na przykład batoniki musli z bananem – idealny zamiennik naszych codziennych snicersów :D

Batoniki musli z bananem

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 duży banan
  • garść rodzynek (możesz dać pół na pół z suszoną żurawiną)
  • garść orzechów (orzechy laskowe, włoskie, nerkowce…)
  • garść migdałów
  • kilka posiekanych suszonych moreli
  • 2-3 łyżeczki miodu

Obierz banana, wrzuć go do miski i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj miód i połącz go z bananem. Dodaj pozostałe składniki – rodzynki, posiekane morele, posiekane lub całe orzechy i migdały, całość wymieszaj na masę.

Niewielką blachę – np keksówkę – wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż bananowo-bakaliową masę, wygładź i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij blaszkę, ostudź masę i pokrój na mniejsze batoniki – i gotowe! :)

Komentarze7 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam dla mojego Mężczyzny jako prezent na jutrzejsze święto :) Chce schudnąć, bo uważa, że powinien, więc jutro dostanie zdrowe batoniki do pracy :) W końcu to my, kobiety, powinnyśmy dbać o naszych Drwali! :)

  2. A teraz kochana Alicjo pytanie – one powinny byc kruche czy lekko sprężyste? Takie mi właśnie wyszły i nie wiem czy to kwestia niedopieczenia czy tez moze tak ma byc? Leżakowały w piekarniku nieco dłużej ale nie chcialam przegiąć by ich nie spalić…

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter