Bezowa tarta z rabarbarem

4

Lubicie rabarbar? My przyzwyczajamy się do niego w zawrotnym tempie, bo po prostu wszystko zawsze kupuję w nadmiarze ;) Były już u nas muffiny z rabarbarem, była rabarbarowa panna cotta, były ciastka francuskie i pyszne kruche ciasto. Tym razem będzie bezowa tarta z rabarbarem, która jest o wiele łatwiejsza, niż się na pierwszy rzut oka wydaje :)

Bezowa tarta z rabarbarem

Przed zrobieniem ciasta przeczytaj dokładnie przepis, aby wiedzieć co kiedy zacząć robić. Moja forma na tartę ma ok. 20 cm średnicy, więc jest niewielka – jeśli trzeba zwiększ zatem proporcje.

  • 180 g mąki pszennej (ok. 1,3 szklanki)
  • 130 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy (taki prawdziwy)

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – takie standardowe kruche ciasto. Włóż je na godzinę lub dwie do lodówki, następnie wyjmij, wylep nim formę do tarty i podpiecz 10-12 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu podpieczonego spodu wyłóż na niego przestudzony mus rabarbarowy, który wykonasz w następujący sposób:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Rabarbar umyj, osusz, obierz z różowej skórki i pokrój na kawałki ok 0,5 cm. Wrzuć do rondelka, dodaj cukier i gotuj całość do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę – nie gotuj musu razem z żelatyną. Przestudź trochę, wyłóż mus na ciasto, a na to połóż bezę:

  • 2 białka
  • 100 g cukru (możesz użyć cukru waniliowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej łyżce cukru – piana ma być sztywna, gładka i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj całość.

Gdy wyłożysz bezę na mus rabarbarowy, wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut, aż beza lekko się zrumieni. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem! :)

Komentarze4 komentarze

  1. Uwielbiam ciasta z rabarbarem ☺ robiłam prawie takie samo ciasto tylko zamiast przygotowywac mus dodałam po prostu kawałki rabarbaru wymieszane z truskawkami i mąka ziemniaczana a na to oczywiscie beza☺ wyszło obledne 😊

  2. przepyszna jest! dzisiaj wlasnie próbowałam :) nie mialam az tyle rabarbaru i dodalam dżem z truskawek, tez idealnie pasuje ;)

  3. To najlepsze ciasto, jakie upiekłam, odkąd w ogóle piekę! Dzięki, Alicjo, za taki przepis. Mój Dzik też był zachwycony (wnioskuję po tym, że został dla mnie jeden kawałek ;)). Rabarbar w tym cieście jest tak pyszny, że mogłabym go zjadać bez dokładania bezy :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter