Biszkopt tortowy

0

Są takie przepisy, do których trzeba wielokrotnie wracać – bo są proste, zawsze wychodzą i stanowią bazę wielu pysznych deserów. Jednym z nich jest właśnie przepis na biszkopt tortowy.

Biszkopt tortowy

  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Zasada nadrzędna tego przepisu brzmi: 1 jajko na 30 g mąki i cukru. Z podanych proporcji otrzymasz biszkopt na tortownicę 22 – 23 cm; dopasuj proporcje do swojej tortownicy, pamiętając o przeliczniku, który opisałam.

Biszkopt tortowy będziesz robić na parze, przygotuj więc sobie miskę i garnuszek z wodą (pamiętaj, że miska nie może dotykać powierzchni wody). Jajka ucieraj z cukrem na parze przez około 9 – 10 minut, aż puszysta masa zwiększy swoją objętość. Wtedy zestaw miskę znad garnka i miksuj kolejne 10 minut – do czasu ostudzenia masy. Po tym czasie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę i szczyptę soli.

Przygotuj tortownicę (wyłóż ją pergaminem, posmaruj masłem etc) i wlej do niej ciasto. Biszkopt piecz przez ok. 30 min., do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij ciasto, odczekaj kilka minut i dopiero wyjmij go z formy. Studź na kratce kuchennej.

Jeśli masz zamiar kroić biszkopt na blaty (zakładam, że tak;), to zrób to następnego dnia – wtedy będzie się najmniej kruszył.

Napisz komentarz