Bliny z łososiem

0

Bliny to kulinarna wyprawa do kuchni rosyjskiej, w którą możesz się udać, gdy masz w domu mąkę, drożdże i mleko. Jeśli lubisz naleśniki, to jest spora szansa, że bliny także przypadną Ci do gustu – w końcu to trochę naleśniki, tyle że drożdżowe :)

Bliny z łososiem

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • oraz: 200 – 250 g wędzonego łososia w plastrach, 400 ml gęstej śmietany, kilka gałązek świeżego kopru

Zacznij od przygotowania drożdży: umieść je w misce, posyp cukrem i zalej odrobiną ciepłego mleka. Odczekaj chwilę, aż się spienią, a potem dodaj do nich jajka, resztę mleka, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na ok. pół godziny pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Bliny smaż na rozgrzanej patelni (nie przesadź z olejem, bo patelnia do blinów powinna być praktycznie sucha), nakładając ciasto łyżką na grubość ok. 5 mm.

W międzyczasie połącz śmietanę z posiekanym koprem, sos dopraw solą i pieprzem. Gotowe bliny podawaj z sosem śmietanowym i plastrami łososia – to, jak je poukładasz zależy już tylko od Twojej wyobraźni;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter