Brownie z czereśniami

8

Sezon na czereśnie trwa, nasz głód wilgotnych ciast też, nie mogłam więc nie upiec tego ciasta. Jeśli jesteś z nami od dawna to doskonale wiesz, że kochamy przede wszystkim te przepisy, które są proste, szybkie i zawsze wychodzą. Brownie z czereśniami spełnia wszystkie te kryteria :)

Brownie z czereśniami

  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady (u mnie taka z 70% kakao)
  • 1,5 szkl. odpestkowanych czereśni, przekrojonych na pół
  • 215 g masła
  • 1,3 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło wrzuć do rondelka i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia, dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Gdy masa nie będzie już gorąca dodaj cukier, jajka i opcjonalnie ekstrakt z wanilii, wymieszaj dokładnie całość – na przykład mikserem, tak by składniki były dobrze połączone. Do masy czekoladowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – i raz jeszcze wszystko zmiksuj. Teraz możesz delikatnie wmieszać w ciasto 1/3 czereśni (albo możesz wszystkie dać tylko na wierzch, to pod względem smaku moim zdaniem bez znaczenia).

Ciasto wylej na wyłożoną papierem blachę (ok. 24 x 30 cm), następnie wysyp na nie pozostałe czereśnie i dociśnij je, by zatopiły się w cieście. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut. Pamiętaj, że tu nie ma suchego patyczka ;)

I gotowe! :)

Brownie z czereśniami

Komentarze8 komentarzy

  1. Witam, ile jest czereśni w przepisie pół szklanki czy półtorej szklanki ? Muszę się w końcu zabrać za upieczenie ;) Pozdrawiam buziaki

      • Serdeczne dzięki :D ale zrobiłam chyba coś nie tak :( ciasto wyszło gęste i mocno ciemne nie takie jak u Ciebie :( co mogłam zrobić nie tak??

        • Alicja

          Halino, kolor ciasta zależy od czekolady przede wszystkim. Przy pierwszym podejściu dałam taką trochę oszukaną: dodałam trochę mlecznej i jasne kakao, bo takie składniki akurat miałam w domu. Drugie już było ciemniejsze, zobacz na instagramie naszym :)
          https://www.instagram.com/p/BHuqLo_D-aI/?taken-by=bezfartuszka.pl
          I to ciasto jest gęste, więc się nie przejmuj. Pewnie byłoby odrobinę rzadsze, gdybyś dłużej ucierała wszystko mikserem (przed wsypaniem mąki:)

          • Nie poddam się tak łatwo ;) jutro robię podejście nr dwa :D Dzięki buziaczki

  2. Słuchajcie, na mojego męża niestety czekolada już nie działa jako afrodyzjak :( podobnie jest z truskawkami i mango, różne diety na nim testowałam ale chyba mu się maszynka zacięła ;) podrzucicie jakiś dobry pomysł z jedzeniem na rozruszanie?

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter