Bułeczki angielskie

1

Bułeczki angielskie, czyli hot cross buns są tradycyjnie wypiekane w Wielki Piątek, choć oczywiście można je robić przez cały rok. Przyznam szczerze, że bardzo rzadko decyduję się na samodzielne robienie pieczywa – zwłaszcza takiego z zaczynem – a gdy już robię, to pomagam sobie thermomixem. Dla tych bułeczek zrobiłam jednak wyjątek, bo po prostu mi się spodobały :) Spróbujecie?

Bułeczki angielskie

  • 0,75 szkl. mleka (letniego)
  • 40 g mąki
  • pół łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia drożdży. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 min.

  • przygotowany zaczyn
  • 350 g ciemniejszej mąki chlebowej
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl. cukru muscovado
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 120 g koryntek (lub innych słodkich rodzynek)
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mąkę zmiksuj z masłem, aż otrzymasz małe grudki (ja po prostu wyrabiam to thermomiksem). Potem dodaj jajko, cukier, przyprawy, sól, koryntki i skórkę – wymieszaj całość. Na koniec dodaj zaczyn, zagniataj ręką 10-15 min (lub zrób to jak ja thermomiksem:)), odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Po 30 minutach zagnieć ponownie ciasto i odstaw na kolejne 30 min.

Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, uformuj 12 bułeczek i układaj na natłuszczonej blaszcze – jeśli mają być okrągłe to rób ok 3 cm odstępy, inaczej bułeczki Ci się złączą i będziesz mieć takie jak ja :) Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw na godzinę, by jeszcze trochę wyrosły.

Robimy krzyżyk:)

  • 110 g maki pszennej
  • 2,5 łyżki wody (85 g)
  • 6 łyżek oleju

Wymieszaj dokładnie składniki, następnie przełóż pastę do rękawa cukierniczego i przed samym pieczeniem bułeczek wyciskaj na nie krzyżyki. Gotowe bułeczki piecz przez 15 min. w temp. 220 st. Jeśli zaczną się bardzo przypalać można przykryć je folią aluminiową (w czasie pieczenia). Gdy wyjmiesz bułeczki pomaluj je od razu syropem cukrowym (pół szklanki wody + 7-8 łyżek cukru). I gotowe :)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter