Carbonara II

1

Czym różni się carbonara II od klasycznej wersji carbonary, którą pokazywałam wam jakiś czas temu? Przede wszystkim dodatkami, a więc czosnkiem i natką pietruszki. Jak pewnie wiecie oryginalna carbonara jest bardzo oszczędna i nie mam w niej zbyt wielu ulepszaczy smaku :) Klasyczne przepisy pozostawiają jednak duże pole do eksperymentowania, do czego jak zawsze was zachęcam ;)

carbonara

  • 180 g makaronu spaghetti
  • 100 g dobrego boczku
  • 2 jajka
  • ok. 40 g parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 niewielkie ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania carbonary nie jest niczym skomplikowanym :) Przygotuj wszystko, czego będziesz potrzebować. A zatem: jajka wbij do miseczki*, makaron wstaw, by gotował się zgodnie z instrukcją – w dobrze osolonej wodzie, a boczek pokrój w kostkę lub paseczki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Pod koniec podsmażania dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę lub jeśli wolisz pokrojony na cieniutkie plasterki). Dodaj ugotowany, odcedzony (oby nie zimną wodą!) makaron i zdejmij patelnię z ognia.

* Teraz masz dwie opcje: albo w sposób tradycyjny polej makaron (jeszcze na patelni) roztrzepanymi jajkami i dokładnie wymieszaj, uważając, by jajka się nie ścięły, tylko dały gładki, gęsty sos. Albo włóż makaron na podgrzane talerze i każdą porcję polej żółtkiem.

Na koniec posyp całość parmezanem, oprósz świeżo mielonym pieprzem i szybko podaj na stół.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz