Chiński sos śliwkowy

0

Gdy próbujesz go pierwszy raz masz wrażenie, że jest to ostry sos chilli… ale chwileczkę, skąd ten słodki smak? To takie drugie uderzenie łagodnej słodyczy powoduje, że sos idealnie komponuje się z kalmarami, krewetkami i innymi owocami morza, które lubią słodką nutę i ostry akcent ;)

Chiński sos śliwkowy

  • 1 kg śliwek
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g cukru muscovado
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 3 świeże papryczki chili
  • 200 ml octu ryżowego
  • skórka z połowy pomarańczy
  • kawałek kory cynamonu
  • sól i pieprz

Zacznij od przygotowania składników. Umyj śliwki i jabłka. Ze śliwek usuń pestki, a miąższ drobno posiekaj. Podobnie jabłka – obierz, usuń nasiona, posiekaj. Pokrój cebulę i czosnek. Papryczkę chili posiekaj drobno, pamiętając o zasadach krojenia chilli. Wrzuć wszystko do rondelka.

Do tego samego rondelka dodaj skórkę pomarańczy i korę cynamonu – chodzi o to, by sos uzyskał ich aromat, więc nie krój skórki (wrzucasz po prostu kawałki). Potem trzeba będzie je wyłowić ;)

Całość zostaw na małym ogniu pod przykryciem na około godzinę, mieszając raz na jakiś czas. Sos nie powinien się gotować (tylko tak bulgotać jak dżemy). Gotowy będzie wtedy, gdy właśnie uzyska konsystencję dżemu. Wtedy wyjmij korę oraz skórkę pomarańczy, możesz też całość potraktować blenderem (jeśli uznasz, że kawałki śliwek lub jabłek są zbyt wyraźne).

Miłego zlizywania ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter