Chipsy gruszkowe

3

Chipsy gruszkowe to moje najnowsze odkrycie. Są przepiękne, słodkie i chrupiące – a do tego robi się je w banalnie prosty sposób. Jeśli potrzebujecie oryginalnej (a przy tym pysznej!) ozdoby deseru, to nie mogliście trafić lepiej :)

Chipsy gruszkowe

Jedyne, czego potrzebujesz to gruszki i cukier, a dokładnie:

  • 2 gruszki
  • 1 szklanka drobnego cukru

Gruszki umyj, osusz i pokrój w cieniutkie plasterki (ok. 2 mm) – ja używam do tego takiej małej szatkownicy. Cukier wysyp na talerz i obtocz w nim każdy plasterek – z obu stron.

Tak przygotowane plasterki ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po kwadransie wyjmij blachę, odwróć plasterki na drugą stronę i piecz kolejne 15 min.

Plasterki obtaczaj tuż przed włożeniem do piekarnika, by nie leżały za długo w cukrze. Po wyjęciu z piekarnika susz je na pergaminie. Jeśli uznasz, że są za mało chrupkie, możesz je włożyć na kolejne kilka minut do piekarnika.

Domowe chipsy gruszkowe możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – dla pewności przekładaj je pergaminem, by się nie sklejały.

 

Komentarze3 komentarze

    • Alicja

      Tosiu, jeśli nie dodasz cukru, to będziesz miała po prostu suszone gruszki – takie jak suszone plasterki jabłek. Cukier jest tu nie po to, by było jeszcze słodsze, tylko właśnie dla pięknego efektu karmelizacji. My nie jemy tych chipsów w ramach przekąsek (no dobra – czasem podjadamy), tylko raczej wykańczam nimi desery :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter