Chipsy kukurydziane

0

Idealna przekąska na wieczorny maraton filmowy lub cokolwiek innego sobie wymyślicie;) Chipsy kukurydziane to dodatek, który pewnie znasz z chrupania w kinie – świetny do dipów lub salsy. A jeśli nie uśmiecha Ci się wizja zagniatania kukurydzianego ciasta, to polecam superszybkie chipsy z tortilli;)

Chipsy kukurydziane

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 ml szklanki wrzącej wody
  • 50 g posiekanego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Do miski wsyp obie mąki, sól i paprykę – wymieszaj. Wrzuć posiekane masło, wlej wrzącą wodę i wyrabiaj łyżką, aż do połączenia się składników. Gdy ciasto ostygnie na tyle, abyś mogła swobodnie włożyć tam swoją rękę, zrób to i wyrabiaj, aż będzie elastyczne (zorientujesz się;). Gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie placki i krój nożem w niewielkie trójkąty. Tak przygotowane chipsy kukurydziane piecz na pergaminie, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut.

 

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter