Chipsy z batatów

0

Chipsy z batatów to superszybka przekąska, przy której nie trzeba się nawet specjalnie napracować. Jej główną zaletą jest to, że kojarzy mi się wyłącznie z Drwalem, który siedział przede mną z obrażoną minką i udawał całkowitą obojętność wobec półmiska z chipsami ;)) I właśnie z tego powodu ogłaszam niniejsze chipsy idealnym preludium „na zgodę” ;)

chipsy z batatów

Do przygotowania chipsów potrzebujesz jedynie… batatów i dowolnej przyprawy.

  • 2 bataty
  • olej rzepakowy do skropienia chipsów
  • ostra przyprawa, np papryka

Bataty wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki (jest w niej więcej witaminek niż w miąższu;). Następnie pokrój je w cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem (ja rozprowadzam olej pędzelkiem, uważając, by nie przesadzić) lub jeszcze lepiej – olejem zmieszanym z ostrą papryką. Cokolwiek z tym nie zrobisz spraw po prostu, by każdy chips miał tyle samo oleju i przyprawy.

Chipsy z batatów piecz ok. 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Podawaj same lub z dowolnym dipem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter