Choinki z piernika

4

Przepiękne choinki z piernikowego ciasta są idealną opcją na świąteczny prezent. Robię je co roku i zawsze zastanawiam się jak skończą – bo z doświadczenia wiem, że szkoda je zjeść, ale też bez sensu rozstawiać je na półkach:)

Choinki z piernika możesz zrobić w dowolnym momencie – kilka tygodni przed Wigilią lub przed samymi świętami, w zależności od tego kiedy masz i… czy masz zamiar je zjeść. Ja robię je zwykle w pierwszym tygodniu grudnia.

Choinki z piernika

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 225 g masła
  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • białko jaja + cukier puder (na zrobienie 7 dużych choinek potrzebuję około 4 białek i 4 szklanek cukru pudru, łączę wszystko na bieżąco, dorabiając lukier)

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo miód, nadal miksując. (Możesz oczywiście dać każdy rodzaj miodu, ja używam sztucznego, bo dzięki temu pierniczki są bardziej miękkie). Po dodaniu miodu czas na jajko – wbij i miksuj do połączenia składników.

W oddzielnej misce połącz mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Mieszankę wsyp do otrzymanej wcześniej masy i wyrób gładkie ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki – ja zostawiam je na noc, ale dwie godziny też będą ok.

Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki odrywaj sobie je po kawałku, kawałki wałkuj na ok. 3 mm i wycinaj foremkami gwiazdki lub kwiatki (oczywiście jeśli trzeba to podsypuj ciasto mąką). Najważniejsze jest to, żeby foremki różniły się wielkością.

Gotowe pierniczki piecz w temp. 200 stopni przez około 5-8 minut (w zależności od wielkości). Po ostudzeniu (najlepiej na kratce) sklejaj je lukrem, czyli białkiem połączonym z cukrem pudrem. Możesz je oczywiście dowolnie ozdobić:)

Choinki z piernika przechowuj w puszce, szczelnie zamykanym pudełku lub owiń je dokładnie celofanem – wtedy będą świeże, pyszne i miękkie bardzo długo:)

Komentarze4 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter