Churros

3

Churros to pochodząca z Hiszpanii grzeszna przyjemność, którą w wielu krajach świata serwuje się na śniadanie. I to z czekoladą! Czy można lepiej zacząć dzień?… No dobrze, można ;) Zanim jednak pobiegniesz po swojego Drwala, pomyśl, czy nie skusić się na pyszne, chrupiące patyczaki;)

Churros

  • 300 ml wody
  • 175 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • oraz: tłuszcz do smażenia i cukier puder lub drobny cukier do wypieków – do posypania

W garnku zagotuj wodę, a gdy będzie wrząca, wsyp do niej mąkę, sól i przyprawy – i mieszaj energicznie, aż ciasto będzie odstawać od brzegów garnka. Gdy ciasto zacznie przypominać kulę, zdejmij garnek z ognia i odstaw, aby przestygło. Przestudzone ciasto zmiksuj z jajkiem i łyżką cukru i włóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki.

Olej rozgrzej do temperatury 175 stopni (polecam termometr cukierniczy, on naprawdę robi różnicę) i wyciskaj „patyczaki”;) wprost do garnka. Churros mają zwykle ok. 12 cm, ale możesz oczywiście zaszaleć z kształtem i długością;). Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone churros odsącz na bibułce lub papierowych ręcznikach i zanim ostygną posyp cukrem pudrem lub drobnym cukrem do wypieków.

Komentarze3 komentarze

  1. Jaką rolę w przepisie odgrywa kardamon? Jakoś ciężko mi go znaleźć w normalnych sklepach, a póki co niezbyt mam czas jeździć po wro do „specjalistycznego sklepu kucharskiego” (np. „Kuchnie Świata” w Magnolii). Można go pominąć lub zastąpić czymś innym? :)

    • Alicja

      Na pewno nie odgrywa roli kluczowej ;) możesz spokojnie pominąć lub zastąpić mieszanką cynamon + imbir + gałka muszkatołowa (w równych proporcjach) albo nawet samym cynamonem lub samą gałką muszk. :) Daj znać, czy smakowało! ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter