Ciasteczka maślane – serduszka

2

Poprzedni maślany przepis był idealny do ręcznego ugniatania;) mam na myśli to, że łatwiej było zrobić z niego kulkę, niż wyciąć ładne serduszko. Tym razem mam dla Was coś, z czym poradzi sobie każda foremka;)

Ciasteczka masłane - serduszka

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 duże jajk0
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i ekstrakt wanilii – wszystko połącz mikserem. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy masz gotowe obie miski, szybko zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra (pamiętaj o podsypywaniu mąką), wycinaj ciasteczka i układaj je na wyłożonej pergaminem blaszce. Przygotowane ciasteczka maślane piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 9-12 minut (do zrumienienia).

 

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter