Ciastka francuskie z rabarbarem i pistacjami

1

Lubicie rabarbar? A może zupełnie tak jak my sami do końca nie wiecie, czy lubicie? Niezależnie od tego, jak brzmi prawidłowa odpowiedź, zapraszam was na szybkie ciastka francuskie z rabarbarem i pistacjami – tak pyszne, że wznieciły już niejedną rabarbarową miłość ;)

Ciastka francuskie z rabarbarem i pistacjami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 350 ml mleka
  • budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • garść pistacji
  • roztrzepane żółtko + ok. 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

Zacznij od ugotowania budyniu – dokładnie tak, jak sugeruje instrukcja na opakowaniu (budyń wymieszaj w części mleka, resztę zagotuj z cukrem, następnie połącz i zagotuj całość – a na samym końcu, już po połączaniu, wmieszaj masło).

Ciasto francuskie podziel na kwadraty ok 6 x 6 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między kwadratami. Na każdy kwadrat połóż ok. łyżkę budyniu, a na budyń – umyty, osuszony i pokrojony w ok. 4 cm paski rabarbar. Rabarbar układaj tak, by z każdej strony zostawał niewielki margines ciasta.

Tak przygotowane ciasteczka posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Posyp je posiekanymi pistacjami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 15 min. I gotowe! :)

Komentarze1 komentarz

  1. Wygląda przepysznie i na łatwe do zrobienia :-)
    Sama robię ciasto z rabarbarem z pianą z białek, też pyszne :-D

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter