Ciasto czekoladowe z migdałami

0

Mam dla was przepis skradziony z notatnika mojej przyjaciółki, która zawsze ma w swojej kuchni kawałek pysznego ciasta. Niezależnie od tego, czy przyjdę do niej zaproszona, czy też wpadnę na chwilę przejeżdżając w pobliżu jej domu, ona zawsze ma w szafce coś, co sama upiekła. Zapytałam kiedyś jak właściwie to robi, a ona z rozbrajającą szczerością odparła, że gdy tylko zdenerwuje ją facet, musi odreagować przy piekarniku ;)

Cóż, gdzie facet nabroi, tam przyjaciółka skorzysta ;) Zaraz po tym, jak zjadłam ostatni kawałek ciasta, podkradłam jej ten oto przepis:

Ciasto czekoladowe z migdałami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,4 szklanki oleju
  • 2 jajka (najlepiej duże)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki czereśni lub wiśni (mogą być ze słoiczka)
  • cukier puder lub np. cukier puder zmieszany z gruboziarnistym cukrem do posypania

Jajka ubij na puszystą masę, następnie dodaj olej i mleko – wymieszaj. Następnie dodawaj – ciągle mieszając – przesianą mąkę, zmielone migdały, sodę i proszek, kakao. Na koniec wmieszaj czereśnie lub wiśnie.

Tak przygotowane ciasto wlej do formy (ja piekę w dwóch keksówkach) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem – i na przykład migdałami :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter