Ciasto czekoladowe z wiśniami

0

Nie musisz mieć dyplomu cukiernika. Nie musisz nawet mieć świeżych wiśni. Wystarczy kilka składników, około 40 minut i chęć stworzenia bardzo czekoladowej rozkoszy;)

Ciasto czekoladowe z wisniami

  • 300-350 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej + garść mąki do obtoczenia wiśni
  • 250 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 40 g kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • oraz: 100 g czekolady + 1 łyżka oleju do wykonania polewy

Ostrzegam, że trochę się nastoisz przy kuchennym blacie – to nie są niestety szybkie muffinki;)

Zacznij od przygotowania wiśni – jeśli są świeże – pozbądź się pestek, jeśli mrożone – rozmroź i odsącz z soku. Następnie wymieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

Teraz ucieranie mikserem, podam po kolei co kiedy wrzucać do miski: najpierw masło z cukrem, aż zaczną wyglądać jak puszysta masa. Potem po jednym żółtku. Potem na zmianę mleko oraz mieszankę z miski nr 1. Zbliżamy się do końca :)

Białka ubij na sztywną masę, a wiśnie obtocz w pozostałej mące. Delikatnie wmieszaj w ciasto, w kolejności: białka, czekolada (oczywiście pokrojona), wiśnie. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut, do tzw „suchego patyczka”. Upieczone ciasto pozostaw na 15 minut, potem wyjmij z formy*, niech ostygnie na kuchennej kratce. Gdy ostygnie, wykończ je polewą – zrobisz ją, rozpuszczając czekoladę i olej w kąpieli wodnej.

* Przygotowana porcja jest odpowiednia do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm. Jeśli chcesz, by Twoje ciasto wyglądało jak z obrazka, piecz je w małych, okrągłych formach lub wysmarowanej masłem blaszce do muffinków :)

 

Napisz komentarz