Ciasto czekoladowe

1

Zalet tego ciasta po prostu nie można przecenić. Jest idealne do muskania palcami, niespiesznego smakowania, zlizywania milimetr po milimetrze… Jest idealne, by jeść je we dwoje.

Ciasto czekoladowe

Przygotowanie ciasta:

  • 1,25 szklanki mąki
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 0,70 szklanki kwaśnej śmietany
  • 45 g kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę – postaraj się, by nie było w niej grudek (wiem, że to nudne, ale w końcu robisz to dla Was;). Po zmiksowaniu podziel masę na dwie części i upiecz je oddzielnie w tortownicach o średnicy 18-20 cm. Mam nadzieję, że o banałach w stylu „nagrzej piekarnik, poszukaj papieru do pieczenia, wyłóż tortownicę papierem, nie oblizuj palców, bo ciasto jest surowe” – nie muszę Ci przypominać ;)
Wracając do instrukcji: piecz w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut – i nie przejmuj się tym, że prawdopodobnie wszystko Ci popęka – po to mamy masę, żeby to pozakrywać ;)

Przygotowanie masy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 1,75 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka płynnego miodu lub golden syrupu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej – jeśli nie wiesz jak, pytaj śmiało;) Gdy przestygnie, dodaj miód, śmietanę, wanilię i przesiany cukier puder – i znowu miksuj, na idealnie gładką masę. Ok. 1/3 masy przełóż upieczone blaty, resztą posmaruj boki i wierzch tortu. Jeśli w trakcie smarowania uznasz, że masa jest za gęsta – czyli za żadne skarby nie da się nią muskać tortu – to dodaj łyżeczkę wrzącej wody. I oczywiście… bawcie się dobrze ;)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter