Ciasto z truskawkami

0

To ciasto jest tak proste, że chyba nie sposób go zepsuć – i choć wygląda na zwykły biszkopt, to zapewniam, że jest wilgotne (dzięki truskawkom). Takie… idealne do angielskiej herbatki ;)

Ciasto z truskawkami

  • 800 g truskawek
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw przygotuj truskawki – umyj je, osusz, usuń szypułki, a następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki (wystarczą połówki).

Białka oddziel od żółtek. Masło umieść w misce i dokładnie utrzyj je z cukrem, a następnie wbijaj do tego po jednym żółtku – ucierając na gładką, lśniącą masę. Do miski z utartym masłem, cukrem i żółtkami wsyp przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.

Białka zmiksuj na sztywną pianę i partiami wmieszaj ją do ciasta. Następnie przelej całość do wyłożonej papierem tortownicy, posyp truskawkami i piecz 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto z truskawkami podawaj po ostudzeniu.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter