Coq au vin

0

Coq au vin, czyli kurczak w czerwonym winie, to klasyka kuchni francuskiej. Choć brzmi skomplikowanie, to zapewniam, że robi się go szybko i naprawdę łatwo, a poza tym… zawsze wychodzi! :)

Coq au vin

  • 8 nóżek kurczaka (tych małych, wyglądających jak pałki)
  • 300 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml oleju
  • 30 g mąki
  • 1 duża łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 200 g szalotki
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Nóżki kurczaka obtocz w mące, strząśnij nadmiar (nie wyrzucaj tej pozostałej mąki, przyda się jeszcze) i oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. W rondelku lub naczyniu żaroodpornym (ja wolę rondel) rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoto, od czasu do czasu go obracając. Gdy kurczak będzie już złoty, wyjmij go z rondelka.

Do tego samego rondla wrzuć masło, a gdy się rozpuści usmaż na tym posiekane szalotki (ok. 4 minuty). Po tym czasie dorzuć do rondla posiekane pieczarki oraz posiekany tymianek i smaż do momentu, aż pieczarki zaczną się robić złote. Wtedy dodaj mąkę, która Ci została i mieszając smaż całość jeszcze 2 minuty.

Gdy wszystko jest już usmażone, wlej wino i bulion drobiowy oraz połowę posiekanej pietruszki – mieszając poczekaj, aż się zagotuje. Wtedy włóż usmażonego wcześniej kurczaka i listek laurowy – i gotuj pod przykryciem ok. godziny. Zamiast gotowania możesz wstawić rondel/ naczynie żarooodporne do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 1,5 h.

Gotowy coq au vin posyp pozostałą natką pietruszki.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter