Coq au vin

0

Coq au vin, czyli kurczak w czerwonym winie, to klasyka kuchni francuskiej. Choć brzmi skomplikowanie, to zapewniam, że robi się go szybko i naprawdę łatwo, a poza tym… zawsze wychodzi! :)

Coq au vin

  • 8 nóżek kurczaka (tych małych, wyglądających jak pałki)
  • 300 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml oleju
  • 30 g mąki
  • 1 duża łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 200 g szalotki
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Nóżki kurczaka obtocz w mące, strząśnij nadmiar (nie wyrzucaj tej pozostałej mąki, przyda się jeszcze) i oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. W rondelku lub naczyniu żaroodpornym (ja wolę rondel) rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoto, od czasu do czasu go obracając. Gdy kurczak będzie już złoty, wyjmij go z rondelka.

Do tego samego rondla wrzuć masło, a gdy się rozpuści usmaż na tym posiekane szalotki (ok. 4 minuty). Po tym czasie dorzuć do rondla posiekane pieczarki oraz posiekany tymianek i smaż do momentu, aż pieczarki zaczną się robić złote. Wtedy dodaj mąkę, która Ci została i mieszając smaż całość jeszcze 2 minuty.

Gdy wszystko jest już usmażone, wlej wino i bulion drobiowy oraz połowę posiekanej pietruszki – mieszając poczekaj, aż się zagotuje. Wtedy włóż usmażonego wcześniej kurczaka i listek laurowy – i gotuj pod przykryciem ok. godziny. Zamiast gotowania możesz wstawić rondel/ naczynie żarooodporne do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 1,5 h.

Gotowy coq au vin posyp pozostałą natką pietruszki.

Napisz komentarz