Croque monsieur

1

Jeśli kiedykolwiek byliście w Paryżu, to z pewnością znacie tę kanapkę. Jeśli nie – to koniecznie wypróbujcie ją, gdy uda Wam się trafić do miasta zakochanych. Warto :) Niby zwykła kanapka, a przez cały dzień zastanawiałam się, co ona w sobie ma… Teraz już wiem! :)

Croque monsieur

Croque monsieur to coś w rodzaju tosta premium. Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 plastry szynki (podobno najlepsza jest konserwowa)
  • 4 łyżki startego twardego sera (np parmezanu)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstego sosu beszamelowego

Kromki pieczywa posmaruj masłem (tylko tak normalnie, bez szaleństw – te 4 łyżki masła powinny Ci wystarczyć także na usmażenie tostów ;) Następnie na dwóch z tych kromek ułóż po plastrze szynki. Szynkę posmaruj beszamelem i posyp połową startego sera (czyli na jeden tost zużywasz jeden plaster szynki, jedną łyżkę sosu, jedną łyżkę parmezanu).

Na to wszystko połóż drugą kromkę pieczywa. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, na złoty kolor. Gdy przewrócisz tosty na drugą stronę, posyp je pozostałym serem. Podczas smażenia powinno się polewać tosty roztopionym masłem, ale ja często to pomijam.

Jeśli chcecie uniknąć smażenia, możecie włożyć croque monsieur do piekarnika (ja zdecydowanie wolę ten sposób). Smacznego! :)

 

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter