Crumble z truskawkami

0

Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką – prościej (i pyszniej!) już się chyba nie da :) Do wykonania tego deseru potrzebujesz zaledwie kilku rzeczy. To jak, próbujemy?

Crumble z truskawkami

  • 400 g truskawek
  • 1 – 2 łyżki cukru (biały lub brązowy) = 3 łyżki cukru do kruszonki
  • pół szklanki mąki
  • 3 – 4 łyżki masła (czubate)

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Pokrój je na połówki, posyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane owoce wyłóż do kokilek lub jednej formy do zapiekania (mi wychodzą z tego 4 porcje).

Teraz kruszonka – robisz ją tak, jak każdą inną, czyli ucierając w palcach wszystkie składniki (cukier, mąkę, masło). Posyp kruszonką truskawki – i gotowe! Wystarczy włożyć foremki do piekarnika i piec przez ok. 30 w min. w temp. 180 stopni.

Crumble z truskawkami możesz same albo z gałką waniliowych lodów lub łyżką serka mascarpone.

Avatar

Napisz komentarz