Cynamonowe gwiazdki

6

Cynamonowe gwiazdki to takie ciasteczka, które możesz podjadać przez cały grudzień, zabierać ze sobą do pracy lub ładnie zapakować i podarować komuś sympatycznemu. Dla mnie najsympatyczniejszą osobą na świecie jest Drwal, więc najpierw piekę ciasteczka, potem mu je daję, a potem on się ze mną dzieli – i w ten prosty sposób oboje jesteśmy przeszczęśliwi ;)

Cynamonowe gwiazdki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 jajka (lub 1 duże)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • do oprószenia: cukier puder lub drobny cukier zmieszany z cynamonem

Zacznij od wymieszania mąki z cukrem, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki masło, sok z pomarańczy i jajka (zostaw jedno białko do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem – to opcjonalne). Gdy wyrobisz ciasto, owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Oczywiście ciasto może w niej leżeć dłużej – im dłużej poleży, tym bardziej kruche będą ciasteczka.

Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki, rozwałkuj je na ok. 3 mm podsypując mąką i wycinaj gwiazdki. Możesz posmarować je roztrzepanym białkiem, nabiorą wtedy lekkiego błysku ;) Piecz je przez ok. 10-12 min. w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu możesz posypać gwiazdki cukrem pudrem lub cynamonem zmieszanym z drobnym cukrem.

 

Komentarze6 komentarzy

    • Alicja

      Mariko, sok nadaje taką cytrusową nutkę, ale można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi. Mi święta od dziecka kojarzą się z mandarynkami i pomarańczami, pewnie przez to tak często po nie sięgam ;)

      • Taak, święta i cytrusy jak napisałaś to najlepsze połączenie. Upiekę w tym roku z tego przepisu.
        Dziękuję bardzo i smacznego Wam życzę ;)

Napisz komentarz