Czekoladowa tarta bez pieczenia

7

Ta tarta jest obłędna, a poza tym zrobisz ją błyskawicznie z zaledwie 4 składników. Ostrzegam tylko, że znika jeszcze szybciej, niż się ją robi… no i wypada spalić potem jakoś te kalorie ;)

  • 220 g ciasteczek oreo
  • 150 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie tarty jest banalne. Odłóż kilka ciasteczek do dekoracji, a resztę zmiksuj dokładnie ze 100 g miękkiego masła. Ja robię to tak, że po prostu wrzucam ciasteczka z masłem i blenduję na sypką masę, ale możesz też pokruszyć ciasteczka, wlać do nich roztopione masło i wymieszać. W każdym razie blendujesz całe ciasteczka – tę białą masę ze środka też :)

Tak przygotowaną masą ciasteczkową wylep natłuszczoną formę do tarty (średnica 20 – 21 cm) – i wstaw do lodówki do chłodzenia.

Teraz zagotuj kremówkę, zmniejsz ogień, wrzuć do niej rozdrobnioną czekoladę oraz pozostałe 50g masła i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ostudź i wylej na wyjęty z lodówki spód, udekoruj połówkami odłożonych wcześniej ciasteczek. Całość wstaw ponownie do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Czekoladowa tarta bez pieczenia może być inspiracją do Twoich własnych eksperymentów – wystarczy, że zmienisz ciasteczka, użyjesz innej czekolady lub chociażby ozdobisz całość orzechami bądź owocami.

czekoladowa tarta bez pieczenia

Komentarze7 komentarzy

  1. Szukam inspiracji na deser i chyba mam :) znam tę tartę także w wersji: serek mascarpone+biała czekolada+maliny, ale dzisiaj będzie wg Waszego przepisu z kremówką:) omonomonom! :)

  2. Jest świetna! Zrobiłam wczoraj, chociaż nie byłam przekonana czy bez pieczenia czekolada odpowiednio zgęstnieje. Wyszła naprawdę obłędna, zdążyłam zjeść jeden kawałek tylko zanim została pochłonięta przez resztę rodziny :(
    muszę wypróbować jeszcze z ciastkami HIT :)

    a co do śmietany, to 30% nie zawsze jest bardzo gęsta. Moja była taka z kartonika płynna. Ale zastyga pięknie.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter