Czekoladowy fondant

3

Jeśli on lubi czekoladę. Jeśli Ty lubisz Jego. Jeśli oboje lubicie słodkie eksperymenty… – ten przepis powinien zagościć w Twojej kuchni na stałe. Sprawdź, z ilu miejsc można zlizać strużki… czekolady ;)

Czekoladowy fondant

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • kakao i cukier puder do oprószenia

Foremki posmaruj masłem i wsyp do każdej kakao, obracając tak, by oblepiło ścianki foremki. Nie przesadzaj jednak z ilością – a jeśli przesadzisz – strząśnij nadmiar;) Przygotuj dwie miski.

Pierwszą umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i włóż do niej masło z czekoladą – rozpuść na gładką masę i na chwilę odstaw. W drugiej zmiksuj jajka, stopniowo dodając cukier (powinnaś otrzymać puszystą masę).

Przesianą mąkę połącz z czekoladą, a więc mieszaj, aż znikną wszystkie grudki. Wmieszaj do niej masę z jajek i cukru – i wykładaj do przygotowanych foremek. Piecz ok 6 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem – i trzymaj kciuki, aby środek był wilgotny, seksowny – i przede wszystkim… płynny ;)

Komentarze3 komentarze

    • Alicja

      Dziewczyny wpiszcie po prostu „kokilki do pieczenia” w wyszukiwarkę i wybierzcie, jakie się wam podobają :) One są chyba w każdym sklepie z gadżetami kuchennym :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter