Deser bananowy

3

Ostatnio mam fazę na dania piknikowe, a więc wszystko co szybkie, pyszne i łatwe do spakowania w podróż. Marzy mi się piękny, całodniowy, beztrosko namiętny piknik, a marzenia są przecież po to, żeby je spełniać! ;)

Mam więc dla was przepis na deser bananowy idealny do zabrania go w plener lub… zlizywania w domowym zaciszu. Jest prosty, lekki, przepysznie bananowy i oczywiście – zawsze wychodzi ;)

Deser bananowy

Składniki na 2 duże porcje:

  • 2 spore dojrzałe banany
  • 1 szkl. mleka
  • 125 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 0,25 szkl. cukru pudru lub 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cytryna do skropienia bananów
  • ziarna wanilii (miąższ z laski) lub olejek waniliowy
  • wafle lub biszkopty na spód i do ozdoby

Zacznij od ugotowania budyniu. W tym celu wbij żółtko do miseczki, dodaj cukier puder i mąkę – i miksuj, aż otrzymasz kruszonkę. Następnie dodaj ok. 0,25 szkl. mleka i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Pozostałe mleko podgrzej wraz z masłem i wanilią, ale nie gotuj. Dodaj je stopniowo do masy żółtkowo-cukrowej, przez cały czas mieszając lub miksując. Tak przygotowany budyń ustaw na ogniu, by się zagotował, a następnie odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubij kremówkę na sztywną pianę.

Zaczynamy składać nasz deser! Do pucharków wrzuć pokruszone wafle lub biszkopty, a następnie układaj na zmianę pokrojone i skropione sokiem z cytryny banany oraz krem budyniowy. Na wierzchu wyłóż kremówkę.

Udekoruj waflami i na przykład listkiem mięty :)

Komentarze3 komentarze

  1. No i jak tu schudnąć jak kuszą dookoła takimi cudami?!
    Swoją drogą, skąd bierzesz takie ciekawe przepisy? :)

    • Alicja

      Z książek, z gazet, z waszych komentarzy i maili, od koleżanek i rodziny, z internetu… – chyba jak każda gotująca kobieta :D

  2. Bardzo dobry przepis. Lekki i szybki deser (30 minut max). Z braku wanilii oraz aromatu dodałem dwie łyżeczki cukru waniliowego, też załatwia sprawę.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter