Deser z lodami i grillowanym ananasem

2

Deser z lodami i grillowanym ananasem to szybka, prosta i całkiem lekka wersja słodkiego poprawiacza humoru – i na letnie upały, i na zimowe wieczory. W zasadzie wszystkie składniki możesz bez problemu kupić, z karmelową polewą włącznie, na wszelki wypadek podaję jednak dokładne instrukcje samodzielnego wykonania :)

Deser z lodami i grillowanym ananasem

  • 1 plaster ananasa na 1 gałkę lodów, czyli np 4 plastry ananasa i:
  • 4 gałki lodów – waniliowych, śmietankowych
  • polewa lub sos karmelowy

Przepis na domowe lody mango (możesz dowolnie modyfikować ten przepis) znajdziesz tutaj.

Sos karmelowy zrobisz natomiast następująco:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody (ok. 1/4 szklanki)
  • 8 łyżek śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki masła

Cukier wsyp do rondelka tak, by tworzył cienką warstwę. Podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż sam się rozpuści. Gdy cukier będzie lekko brązowy wlej ostrożnie wodę i szybko mieszaj, by oba składniki się połączyły. Gotuj minutę i wlej śmietankę. Wymieszaj, gotuj kolejne 5 minut. Na samym końcu dodaj masło i wymieszaj do połączenia się składników.

Teraz, gdy masz już przygotowane wszystkie składniki, pora złożyć deser.

Plastry ananasa (najlepiej świeżego) grilluj po kilka minut z każdej strony, aż będzie miał widoczne prążki. Gdy tylko zdejmiesz go z patelni, ułóż go na talerzyku, połóż gałkę lodów i polej sosem karmelowym. I gotowe! Prawda, że brzmi kusząco? ;)

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter