Domek z piernika

1

Domki z piernika robię każdego roku, choć przy każdym zapowiadam, że „to już ostatni”. Mój pierwszy zrobiłam cztery lata temu, by pokazać, jaka to ze mnie wytrawna gospodyni domowa :)) Był piękny i zdecydowanie zbyt czasochłonny, bo nie znałam wówczas żadnych ułatwiających życie trików. Potem były jeszcze malutkie domki do zaczepienia na kubku kawy, piernikowy zamek, a nawet pospieszne sklejanie kilku gotowych domków last minute, kupionych w jakimś markecie. Samo przygotowanie elementów zajmuje tak naprawdę chwilkę, najwięcej czasu pochłania sklejenie i zdobienie, choć szczerze mówiąc ja czerpię z tego najwięcej radości :) Do sklejania domku polecam zaangażować Drwala, bo po pierwsze – budowanie domu to męska robota, a po drugie – dodatkowa para rąk naprawdę się przydaje ;)

Domek z piernika

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g ciemnego cukru
  • 8 łyżek miodu (ja daję płynny, sztuczny miód)
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 łyżeczek przyprawy korzennej
  • oraz: landrynki, 1 białko i ok. 200 g cukru pudru

Masło, cukier i miód umieść w rondelku i podgrzewaj, aż wszystko się ładnie rozpuści. Odstaw na chwilę do ostudzenia. Następnie wymieszaj dokładnie mąkę, sodę i przyprawę, dodaj do tego przestudzoną zawartość rondelka i zmiksuj na gładką masę.

Przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wycinaj ściany domku (podsypuj ciasto mąką). Potrzebujesz następujących elementów:

  • 2 prostokątne ściany boczne (ok. 18,5 – 19 cm x 9,5 cm)
  • 2 ściany szczytowe (podstawa 13 cm x 9 cm + trójkąt o podstawie 9 cm i ramionach ok. 10,5 cm)
  • 2 prostokąty na dach (ok. 21 cm x 10,5 cm)
  • 4 kwadraty na komin (4,5 x 4,5 cm)

Jeśli masz problem z wyobrażeniem sobie części, możesz zerknąć na ten szablon, tylko zmodyfikuj lekko wymiary. Jeśli chcesz mieć okienka z „szybkami”, to wytnij je i w każdy kwadracik okna włóż pokruszone landrynki. Możesz też wyciąć zwykły kwadrat i położyć jedną landrynkę, całą. Robisz to, gdy ciasto już leży na papierze na blaszce, przed włożeniem do piekarnika. Pamiętaj też, by wyciąć wszystkie otwory, które chcesz mieć w domku – drzwi, dodatkowe okna, ozdobne serduszka itd.

Tak przygotowane elementy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 12 min, aż brzegi będą zbrązowione. Nie przejmuj się tym, że elementy mogą nieco urosnąć i nie mają ostrych brzegów – ja po prostu odcinam te nieregularne brzegi ostrym nożem, gdy ścianki są jeszcze ciepłe.

Ostudzone kratce elementy sklejaj lukrem. W tym celu po prostu połącz białko z cukrem pudrem, dosypując tyle cukru pudru, ile zdołasz wmieszać w białko :) A na serio – lukier powinien był idealnie gładki, bez grudek i bardzo, bardzo gęsty. Jeśli robisz nim wzorek, a on się rozlewa, to dosyp cukru pudru. Włóż lukier do rękawa cukierniczego z odciętym rożkiem (minimalnym), nakładaj na krawędzie ścianek i sklejaj. Możesz wcześniej obsypać ścianki orzeszkami i migdałami tak jak ja, ale równie dobrze możesz to zostawić na koniec.  Sklejanie łatwe nie będzie, ale efekt jest tego wart. Gdy lukier zastygnie, a domek z piernika będzie stabilny, zacznij go dekorować tym samym lukrem. Jeśli Ci zastygnie za mocno, daj odrobinkę wody. Pamiętaj też, że lukier w woreczku dobrze się przechowuje w lodówce.

Ozdabiaj tak, jak tylko chcesz – najlepiej wychodzi to rękawem cukierniczym. Możesz wykorzystać kolorowe drażetki, posiekane orzechy, płatki migdałowe itd – na przykład do zrobienia dachówki :) I pamiętaj – jeśli zrobisz domek, pochwal się koniecznie! :)

Domek z piernika

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter