Domowa chałwa

1

Smak chałwy prześladował mnie od dawna… Pierwszy raz jadłam ją, gdy byłam jeszcze bardzo mała, a chałwę wygrzebywałam z czeluści szarego papieru. Widzieliście kiedykolwiek taką chałwę w ogóle? Wielką jak duży keks, sprzedawaną na kilogramy i mega tłustą od tych wszystkich oleistych rzeczy ;) To były czasy. Od tamtej pory dużo w moim życiu się zmieniło, ale wspomnienie tego smaku jest ciągle tak samo wyraźne…

Domowa chałwa

… dlatego teraz przed Wami prawdziwa domowa chałwa, z zaledwie kilku składników ;)

  • 1,5 szklanki ziaren sezamu
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego (może być miód)
  • 2 – 3 łyżki dobrego kakao
  • kilka łyżek wody
  • opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu z migdałów

Zrobienie chałwy z tego przepisu jest wręcz banalne, bo jedynym, czego tutaj potrzebujesz, jest dobry blender. Umieść w nim ziarna sezamu i dokładnie zblenduj, aż otrzymasz jednolitą, zwartą masę – rób co jakiś czas przerwy w blendowaniu i mieszaj wszystko, by mieć pewność, że wszystkie ziarna są zmielone. W międzyczasie dodaj migdały – one także powinny zostać zmielone (razem z sezamem) na masę.

Przełóż masę sezamową do miski i dodaj do niej syrop klonowy, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj 4 – 6 łyżek wody, by po połączeniu otrzymać typową, zwartą, chałwową masę.

Odłóż ok. 1/3 masy do innej miseczki i dosyp do niej kakao – wymieszaj, możesz zrobić to za pomocą miksera.

Ostatni etap: łączenie obu mas. Weź keksówkę lub inną foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej obie masy. Kładź je na zmianę (jasnej kładź więcej), delikatnie mieszając je łyżką, by utworzyć charakterystyczne warstwy. Twoja domowa chałwa jest już gotowa :) musisz tylko wstawić ją na noc do lodówki i podawać schłodzoną.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter