Domowa granola

2

Podobno nie ma lepszego początku dnia niż granola z naturalnym jogurtem… – cóż, ja znam co najmniej kilka lepszych początków dnia – oczywiście z Drwalem, oczywiście zanim w ogóle pomyślimy o kuchni ;) Niezależnie od tego, czy śniadanie zaliczacie przed, po, czy zamiast porannych zabaw, warto zjeść coś, co da Wam dużo energii. I tu granola sprawdza się świetnie!

Domowa granola

Domowa granola to nic innego jak zapieczona do chrupkości mieszanka płatków, bakalii, orzechów i czegoś słodkiego. Poniżej wrzucam moją wersję granoli, ale składnikami możecie mieszać absolutnie dowolnie.

  • szklanka płatków orkiszowych (mogą być dowolne, oby zdrowe;)
  • pół szklanki otrębów (dowolnych, można też mieszać różne)
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów
  • 50 g pokrojonych, suszonych owoców
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Płatki, otręby i pestki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj do nich miód połączony z olejem. Wymieszaj wszystko – całość powinna być lekko mokra – jeśli uznasz, że jest za sucha, dodaj jeszcze odrobinę miodu lub łyżkę soku z jabłek.

Granolę wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównaj ją łopatką. Lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz około 20 minut. Po tym czasie wyjmij granolę, dosyp posiekane orzechy i owoce – i jeszcze raz wymieszaj. Wstaw ponownie, po 5 min. przemieszaj i piecz jeszcze 5 minut. Czyli pieczesz granolę w rytmie 20 + 5 + 5 minut.

Ostudzoną granolę przełóż do pojemnika i przechowuj w suchym miejscu. Łącz ją z jogurtem, owocami, łyżką oleju lnianego, mlekiem… – lub czymkolwiek, na co tylko masz ochotę.

 

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter