Domowa sangria

2

Hiszpańska sangria to taki napój, który idealnie smakuje podczas letnich wieczorów. Jest pyszna i dopóki siedzimy wydaje się całkiem lekka – potem jednak trzeba wstać od stołu i nagle świat zaczyna tak szybko wirować :D Poniżej przepis na domową sangrię – niemal równie pyszną, jak ta oryginalna :)

Domowa sangria

  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml rumu lub brandy
  • 150 ml wody sodowej, wody gazowanej lub lemoniady
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ok. 10 kostek lodu (może być więcej)
  • opcjonalnie: ok. 100 g owoców z puszki (mieszanki)

Zacznij od przygotowania owoców – jeśli chcesz używać owoców ze skórką (bo tak ślicznie wyglądają w dzbanku!) to dokładnie wyszoruj, a następnie sparz skórkę (chodzi mi o pomarańcze i cytrynę). Jedną pomarańczę pokrój w półplasterki, z drugiej wyciśnij dokładnie sok. Cytrynę pokrój w plastry lub półplastry.

WHITE RVBBIT - koronkowa bielizna, pasy do pończoch, sukienki

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – oprócz lodu, czyli wlej do dzbanka wino, rum, sok pomarańczowy, wodę i cukier puder. Dokładnie wszystko wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru, a następnie wrzuć pokrojone owoce. Sangrię odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dodaj kostki lodu.

Domowa sangria najlepiej smakuje wtedy, gdy składniki się ze sobą przegryzą – jeśli jednak nie masz czasu na całonocne odstawianie do lodówki, możesz podać ją od razu po przygotowaniu.

 

Avatar

Komentarze2 komentarze

  1. Avatar

    Szukałam przepisu na dobrą sangrię na sylwestra… i tak od artykułu do artykułu – mieliśmy z moim Górnikiem (który zawsze wchodzi najgłębiej ;) ) baaardzo udaną noc! Sangria pyszna, Górnik zachwycony nowymi pomysłami zaczerpniętymi od Was. Fantastyczny blog! Zostajemy na zawsze :)

    Btw. Alicjo, jakie wino konkretnie polecasz do sangrii? Przepis testowałam na jakimś zwykłym winie znalezionym w kuchni, ale chciałabym żeby smakowała podobnie do oryginału.

    • Avatar
      Alicja

      Kasiu,
      Jak miło, że nie skończyliście inspiracji na przepisach! ;)
      Co do sangrii – polecam po prostu czerwone wytrawne, nie musi być drogie. Szczerze mówiąc robiłam ją zawsze z tego, co miałam w szafce – i nie zauważyłam specjalnej różnicy między winem za 200 zł, a takim za 20 zł. Teraz, gdy mam robić sangrię i muszę kupić wino specjalnie, to po prostu biorę wytrawne, które jest w dobrej cenie – tam i tak dodatki i owoce dają aromat i ostateczny efekt :)

Napisz komentarz