Domowe bułeczki drożdżowe

0

Choć uwielbiam wspólne domowe posiłki z Drwalem, to szczerze nie przepadam za przesadnym krzątaniem się w kuchni – co zresztą widać w przepisach, które tu wrzucamy. Ma być szybko, w miarę łatwo i oczywiście pysznie, chyba, że akurat mam wielki przypływ miłości i stoję pół dnia w garach, by zrobić Drwalowi dobrze ;)

Domowe bułeczki drożdżowe, jak się pewnie domyślacie, nie są zatem naszą codziennością, choć… to może się wkrótce zmienić. Przełamałam się bowiem przed wyrabianiem ciasta w thermomixie i z szaloną radością odkryłam, że cała praca nad bułkami może trwać pięć minut + kilka kliknięć w panel – a więc mniej niż poranna wizyta w piekarni ;) Wiem, że nie każdy ma w domu takie urządzenie, więc podaję też wersję tradycyjnego wyrabiania – równie prostą, choć wymagającą odrobinę więcej kontaktu z ciastem. A zatem zaczynajmy!

Domowe bułeczki drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • żółtko do smarowania
  • ziarna do posypania (np sezam, słonecznik, mak, czarnuszka)

Wersja na Thermomix:

Do misy thermomixa wrzuć drożdże, dodaj też cukier i wodę – podgrzej na ustawieniach: 2min/37’C/obr.1. Następnie dodaj mąkę, olej i sól i wyrabiaj ciasto: 2min/Interwał.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uformuj z niego 10 bułeczek, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i znów odstaw na kwadrans. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 %.

Zanim włożysz bułeczki do piekarnika, pomaluj je roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami. Piecz ok. 20 min., aż będą ładnie zrumienione, a po wyjęciu studź na kratce.

Wersja tradycyjna:

Drożdże umieść w miseczce, zasyp je cukrem, dodaj odrobinę wody (tak, by były zalane w całości) i odstaw na kwadrans. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i pozostałą wodę. Dodaj także rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. Potem wszystko jest dokładnie tak samo, jak w wersji z thermomixem, a więc:

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uformuj z niego 10 bułeczek, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i znów odstaw na kwadrans. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 %.

Zanim włożysz bułeczki do piekarnika, pomaluj je roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami. Piecz ok. 20 min., aż będą ładnie zrumienione, a po wyjęciu studź na kratce.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter