Domowe gofry błyskawiczne

7

Lubicie gofry? My bardzo. Zwłaszcza, jeśli ktoś przynosi nam do łóżka, co w grę wchodzi chyba jedynie w hotelach :)) W każdym innym wypadku jedno z nas musi się po prostu poświęcić i odstać swoje przy gofrownicy – w imię miłości do tego drugiego :) Przepis, który wrzucam poniżej to jeden z wielu naszych przepisów na gofry – jest chyba najprostszy, najszybszy i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego często do niego wracamy.

Domowe gofry błyskawiczne

  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 – 1,75 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru (ale raczej płaska)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Wszystkie składniki po prostu dokładnie wymieszaj – ja to robię mikserem. Następnie wlewam ciasto na przetartą tłuszczem gofrownicę (przecieram płytki pędzelkiem z odrobiną oleju lub ręczniczkiem papierowym z odrobiną masła) i piekę gofry kilka przez kilka minut, aż będą złociste. Gotowe odstawiam na moment na kratkę, by przestygły – i gotowe.

Domowe gofry błyskawiczne są wariantem podstawowym, dlatego zwykle podajemy je z dodatkami – miodem, orzechami, owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną, prażonymi jabłkami… – wszystkim, co tylko przyjdzie nam do głowy. Eksperymentujcie! :)

Komentarze7 komentarzy

    • Alicja

      Margo, właśnie tak robimy, gdy mamy więcej niż 5 min. i przede wszystkim – nie dopada nas lenistwo totalne :) wtedy też zwykle robimy gofry na maślance. Dzięki za komentarz! :)

      • Jak jest robota na 4 ręce to i 5minut wystarczy do ubicia piany ;)
        Hmmm…. czy tylko mi tak dwuznacznie brzmi??? ;) Buziaki…

  1. Pyszne byly ;) Dostałam ostatni mini kawałeczek….3 głodomorów płci męskiej wyjadła resztę ;) U nas ze śmietaną 😍 Mniam!

  2. Ja bardzo długa namawiałam męża byśmy kupili sobie gofrownice i w końcu się zgodził. Kupiliśmy dezala. Robimy gofry dość często. I wiecie kto najwięcej ich zjada? No jasne, mąż, który najgłośniej krzyczał, ze taki sprzęt jest nieprzydatny.. Teraz jak będę robić gofry to dodam cynamonu, jak piszesz w przepisie. Pozdrawiam.

Napisz komentarz