Domowe lody mango

4

Domowe lody mango to propozycja dla tych, którzy w przeciwieństwie do mnie podchodzą do deserów bardzo ambitnie – i zamiast zbiegać do sklepu (zdobycie lodów–> 12 minut), wolą systematycznie mieszać lodową masę w lodówce (zdobycie lodów –> 12 godzin). Cóż, podobno własnoręcznie ukręcone lody zawsze smakują najlepiej :P

Domowe lody mango

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 340 g schłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 łyżki amaretto
  • sok z 1 niedużej cytryny

Mango umyj, obierz, przekrój na pół i zblenduj na gładką masę – wcześniej oczywiście usuwając z niego pestkę.

Mleko, śmietankę, amaretto i sok z cytryny zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodaj do tego zblendowane mango, wymieszaj i wstaw do lodówki.

Jeśli używasz maszynki do lodów, to po ok. 5 godzinach wyjmij masę z lodówki i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta maszynki. Jeśli nie posiadasz maszynki, to gotową masę przelej do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstaw ją do zamrażarki na ok. 12 godzin – pamiętaj, by co godzinę dokładnie mieszać masę.

Domowe lody mango podawaj na plastrach świeżego mango lub jako dodatek do ciast i deserów. Jeśli chcesz podać je w tradycyjny sposób, wypróbuj domowe wafle do lodów.

Komentarze4 komentarze

    • Alicja

      Februaria – najpierw masę trzeba po prostu schłodzić w lodówce. Potem najlepiej przelać ją do maszynki do lodów (i tu znowu wystarczy lodówka, zresztą najlepiej czytać instrukcję z opakowania). A w przypadku braku maszynki lepiej chyba – po wstępnym schłodzeniu – umieścić masę w zamrażarce :)

      Ps. Na wszelki wypadek dopisałam tę zamrażarkę do przepisu, żeby było jaśniej :)

Napisz komentarz