Domowe lody waniliowe

2

Nie znam osoby, która nie lubi lodów waniliowych – zwłaszcza tych kremowych, puszystych i uwodząco… lepkich ;) Można je jeść z pucharka, można z nagiego ciała, można dodawać je do deserów lub na przykład ciepłej szarlotki. Brzmi wybornie? ;) Mam więc dla was przepis na idealne domowe lody waniliowe, które zrobicie bez maszynki i bez specjalnych urządzeń. 

Domowe lody waniliowe

  • 5 żółtek
  • 2 duże białka (lub 3 małe)
  • 160 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 400 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 laska wanilii

Do tego przepisu używamy surowych jajek, więc dokładnie je umyj, sparz szybko wrzątkiem (dosłownie przez chwilę), a potem wstaw do lodówki, by się trochę schłodziły. W międzyczasie rozetnij laskę wanilii i miąższ, czyli ziarenka, wmieszaj do cukru.

Teraz ubijamy wszystko oddzielnie, po kolei. Zacznij od śmietany – ubij ją na sztywno, pod koniec dodając ok 50-60 g cukru (czyli 1/3 tego, co masz). Kolejne 50 g cukru ubij z białkami w oddzielnej misce.  W trzeciej misce utrzyj na masę żółtka z pozostałym cukrem.

Gdy masz trzy piękne, ubite na sztywno masy, połącz je razem łopatą lub mikserem na wolnych obrotach – ma być dokładnie, ale ostrożnie. Gotową masę przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmij pojemnik – i sprawdź jakie masz pyszne lody! :)

Domowe lody waniliowe możesz podawać same lub z dowolnymi dodatkami – sosem, owocami, ciasteczkami… na co tylko masz ochotę.

Komentarze2 komentarze

  1. Super, Alicjo! Nareszcie coś, co nie wymaga mieszania co pół godziny przez 5h, aby wyeliminować kryształki lodu albo posiadania specjalnej, nietaniej sorbetiery. DZIĘKUJĘ!

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter