Domowe pączki

0

Robienie pączków to nie jest coś, co mogłabym wpisać na listę rzeczy, które lubię. Delikatnie mówiąc;) Na szczęście los był dla mnie łaskawy i zesłał mi Drwala, który nad kuchnię stawia sypialnię, a nad pączki – soczyste steki. Nie mniej jednak mamy dla Was przepis, z którego z powodzeniem korzystają wszystkie pączkujące dusze w naszej okolicy;)

Domowe pączki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,25 szklanki jogurtu greckiego/ naturalnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • oraz: tłuszcz do smażenia
    konfitura (najlepsza jest różana), lukier (cukier puder + woda), kandyzowana skórka pomarańczy

Zanim zaczniesz weź pod uwagę, że z tej porcji otrzymasz ok. 12 pączków. Jeśli to za dużo – zmniejsz proporcje, jeśli za mało – weź dwa razy więcej wszystkiego:)

Zacznij od ogarnięcia drożdży, a więc weź małą miseczkę, wlej do niej 2 łyżki ciepłego mleka, jogurt naturalny, łyżkę cukru i drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy drożdże sobie rosną, ubij żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, drożdże, szczyptę soli, resztę mleka i rum – i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie sensownie wyglądać, dodaj przestudzone masło – i ponownie wyrabiaj. Na tym etapie powinnaś już zostać bez składników (prócz tych z ostatniego punktu;). Gdy ciasto będzie puszyste, odstaw je na ok. godzinę w ciepłe miejsce, pod ściereczką, do wyrośnięcia.

Minęło 60 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkuj je na blacie na grubość ok. 1 -1,5 cm, staraj się nie podsypywać za bardzo mąką, bo pączki będą twarde. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinaj koła i zostaw, aż podwoją swoją objętość (oczywiście możesz równie dobrze wycinać koła, kłaść konfiturę, zlepić, uformować kulkę i smażyć). Rozgrzej tłuszcz (najlepszy jest smalec, Planta, ewentualnie olej rzepakowy) do temp. 175 stopni (przydałby Ci się termometr cukierniczy albo po prostu frytkownica) i smaż pączki po kilka minut z każdej strony.

Usmażone pączki odkładaj na ręczniczki papierowe, by odsączyć tłuszcz. Nadziej je konfiturą za pomocą szprycy i jeszcze ciepłe polej lukrem. Możesz je także posypać kandyzowaną skórą z pomarańczy.

Zjedz domowe pączki, a kalorie spalaj w sypialni;)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter