Domowe trufle kokosowe

1

Zawsze myślałam, że piękne trufle i pralinki są arcytrudnym przedsięwzięciem, więc nie ma sensu nawet do nich podchodzić. A tu proszę! Okazuje się, że wystarczy kilka składników i każdy – dosłownie każdy – może je z powodzeniem zrobić w domu. Nawet jedną ręką. Albo nawet jedną ręką przykutą kajdankami do drugiej ;)

Domowe trufle kokosowe

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki Malibu (jeśli lubisz mocno wyczuwalny likier – daj 2)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Zacznij od roztopienia czekolady na parze, a potem odstaw ją, by przestygła.

Miękkie masło dokładnie utrzyj z cukrem pudrem i likierem na białą masę, czyli miksuj 5 – 6 minut. Następnie dodawaj ostudzoną czekoladę, po jednej łyżce, cały czas miksując – lepiej zrobić to wolniej niż zepsuć masę :) Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki na 2 – 3 godziny.

Gdy masa stężeje w lodówce łyżeczką nabieraj porcje i formuj niewielkie kuleczki. Na tym etapie nie muszą być idealne, bo potem i tak będziesz je wygładzać. Gdy zrobisz kuleczki, poukładaj je na talerzu lub tacy i wstaw do lodówki na kolejne dwie godziny. Wyjmij, wygładź nierówności dłońmi i obtocz w wiórkach kokosowych.

Gotowe trufle kokosowe przechowuj w lodówce.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter