Domowe wafle z orzechami

0

Domowe wafle z orzechami kojarzą mi się z… dzieciństwem oczywiście ;) Kiedyś zajadałam się nimi bez opamiętania, a potem nagle dopadła mnie dorosłość i pyszne wafle się skończyły. Zupełnie przez przypadek wróciłam do nich w ostatnich tygodniach i… ciągle mi ich mało. Zresztą – spróbujcie sami :)

Domowe wafle z orzechami

  • 1 opakowanie wafli
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka (zwykłego)
  • 20 g cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżki dobrego kakao + jeśli chcesz kakao do posypania
  • ok pół szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, tylko sprawdź, czy nie są gorzkie)

W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao – wymieszaj wszystko dokładnie i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.

Gdy mieszanka z rondelka przestygnie dodaj do niej partiami mleko w proszku i wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (ja robię to czasem mikserem). Następnie odłóż z opakowania 3 wafle, a pozostałe pokrusz. Teraz się skup: masz masę w rondelku – dodawaj do niej po jednym pokruszonym waflu i część posiekanych orzechów. Wymieszaj i dodawaj kolejne okruszki i orzechy – i tak do wyczerpania. Chodzi o to, by masa miała odpowiednią gęstość, a jednocześnie okruszki były dobrze „namoczone”.

Na pierwszy z odłożonych wafli wyłóż połowę masy, przykryj drugim waflem, wyłóż pozostałą masę – i całość zamknij ostatnim waflem. Dociśnij lekko i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sięgnij po szczyptę kakao i oprósz gotowe wafle.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter