Domowy chicken burger

0

Zanim poznałam Drwala, burgery istniały dla mnie tylko w wersji z kurczakiem, bez cebuli i bez wielu innych soczystych, sycących dodatków. Choć od tamtej pory wiele się zmieniło, to zdarza mi się wracać do mojej pierwszej burgerowej miłości;)

Domowy chicken burger

Składniki wystarczą na dwa burgery:

  • ok. 200 g piersi z kurczaka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki + 2 łyżeczki mąki pszennej
  • po pół łyżeczki ostrej papryki, świeżego pieprzu, curry i czosnku
  • 2 bułki
  • 4 plastry bekonu
  • sałata, papryka, żółty ser oraz dowolne inne dodatki, które lubisz
  • sos majonezowy (po prostu połącz wszystko):
    5 łyżek majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz

Zacznij od przygotowania mięsa. Umytego i oczyszczonego kurczaka włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzuć go do blendera lub przepuść przez maszynkę do mięsa, razem z 2 łyżeczkami mąki i szczyptą soli. Zmielone mięso podziel na dwie części, z każdej uformuj okrągłego burgera.

Przygotuj panierkę z mąki i przypraw, obtocz nią każdego burgera. I teraz cenna wskazówka – jeśli masz wolne 30 minut, włóż burgery w folię i schowaj do zamrażarki (no dobra, kwadrans wystarczy). Następnie wyjmij i panieruj kilka razy, dopóki będziesz miała panierkę, a więc: mięso w panierkę, maczamy burgera w letniej wodzie (użyj miseczki), znowu panierka, znowu woda – i tak dopóki masz czym panierować :)

Burgery smaż na złoty kolor i odsącz na bibułce. Na tej samej patelni usmaż plastry bekonu. Bułki natomiast przekrój i włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

I uwaga, składamy burgera;) Kolejność powinna mniej więcej wyglądać tak: dolna część bułki, sos, sałata, mięso, ser, boczek, sos, papryka, bułka – po drodze wciśnij wszystko, na co masz ochotę;) Jeśli składników jest bardzo dużo możesz wbić w całość patyczek do szaszłyków – nie pomoże uniknąć zabrudzeń, ale przynajmniej Twój domowy chicken burger nie rozpadnie Ci się na starcie;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter