Drożdżowe ciasto z porzeczkami

0

Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo. Najbardziej wtedy, gdy ktoś je zrobi za mnie :)) Lato ma jednak to do siebie, że łatwiej mnie zastać w sypialni, niż w kuchni – o czym można się przekonać czytając teksty Drwala.. – w końcu na kimś trzeba potestować te słynne minetki… ;) Wróćmy jednak do ciasta. Tym razem wariant sezonowy, a więc ciasto z czarnymi porzeczkami. Zaczynajmy!

Drożdżowe ciasto z porzeczkami

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 250 g białego półtłustego sera
  • 250 g czarnej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • opcjonalnie kruszonka: (4 – 5 łyżek mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru) oraz żółtko do posmarowania ciasta

Podzieliłam Wam składniki na bloki, żeby łatwiej było to ogarnąć ;)

Pierwsza lista składników:
Drożdże połącz z łyżką cukru, odrobiną mleka i odrobiną mąki – na pewno wiesz jak, chodzi o zwykły rozczyn drożdżowy. Ostaw to do wyrośnięcia. Gdy odstawisz, zajmij się resztą – jajko + żółtka utrzyj cukrem (ja robię to mikserem), masło rozpuść w rondelku i trochę przestudź. Gdy rozczyn trochę wyrośnie, a masło się ostudzi, to połącz wszystko razem: wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj rozczyn, zmiksowane jajka i pozostałe mleko i wyrabiaj. Na końcu dodaj ostudzone masło. Wyrabiaj wszystko, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odstawać od ręki. Tak wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia (pod ściereczką).

Druga lista składników:
Zacznij od zmiksowania masła z połową cukru. Następnie wsyp połowę budyniu z torebki, wbij jajka i zmiksuj na gładko. Teraz dodawaj porcjami ser, miksując wszystko cały czas na gładką masę.
Oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki wymieszaj z pozostałym cukrem i budyniem.

Teraz składamy wszystko w całość:

Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) szybko zagnieć, a następnie rozwałkuj. Wyłóż na nie masę serową i porzeczki. Teraz masz dwie opcje: zwijasz to w roladę i albo wkładasz do keksówki (jak ja) albo układasz w tortownicy robiąc z rolady okrąg.

Gotowe ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Jeśli chcesz posyp je kruszonką, ale to nie jest koniecznie. Możesz je także posypać porzeczkami (jeśli jakieś Ci zostały).

Tak przygotowane drożdżowe ciasto z porzeczkami odstaw na kolejne 15 min., a następnie piecz ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź ciasto przy otwartym piekarniku.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter