Dyniowy chlebek z chia

2

Dyniowy chlebek to kolejny pomysł na wykorzystanie pieczonej dyni. Najbardziej pasuje do dżemów, masła orzechowego, kremów czekoladowych lub samego miodu – ale znam też osoby, które prowokacyjnie łączą go na przykład z serami ;) Chlebek jest słodki, więc w zasadzie możesz jeść go sauté, podany do herbaty w ramach drugiego śniadania.

Dyniowy chlebek z chia

  • 350 g pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. płynnego miodu
  • 1,70 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włosków
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, soli, gałki muszkatołowej

Potrzebujesz trzech misek. W pierwszej ubij na sztywno białka. W drugiej połącz pieczoną dynię z żółtkami, miodem i olejem. W trzeciej wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, przyprawy, rodzynki, orzechy, nasiona chia.

Białka delikatnie wmieszaj do masy dyniowej. Następnie partiami dodawaj zmieszane suche składniki (podziel je na 2-3 partie), ale tylko do ich połączenia. Piecz w natłuszczonej/ wyłożonej papierem formie przez ok 40. min, w piekarniku rozgrzanym do 175 st. (do suchego patyczka).

Komentarze2 komentarze

    • Alicja

      Wiktorio, nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej – mają mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych – i robią teraz karierę w Polsce. W sumie znali je już Aztecy, więc jesteśmy lekko opóźnieni :)) jak to jednak mówią: lepiej późno niż wcale. Wracając do Twojego pytania: możesz spokojnie je pominąć, tylko daj łyżkę więcej orzechów. Namiętnego pieczenia! :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter